Warm en dichtbij.

 
 Blog maart 2018

 
 Tekst:
 Angelique Kansouh

_______________________________________

 

Wat zijn overeenkomsten tussen het loon van ING-topman Ralph Hamers en jouw gewenste CAO-loonsverhoging?

Hmmm….
Denk je aan waardering? Zie je polarisatie voor je? Ontsnapt de gedachte ‘wars van maatschappelijk gevoel’?

Even voor degenen die het mogelijk gemist hebben. ING wil het salaris van topman Ralph Hamers met meer dan de helft, tot ruim 3 miljoen euro verhogen. Waarom? ‘Ralph Hamers is Eredivisie, maar wordt Jupiler League betaald’, aldus Van der Veer (president-commissaris en oud-topman Shell).
Overigens is bij het verschijnen van deze blog de riante loonsverhoging weer ingetrokken.

Maar, ik zou schrijven over de overeenkomsten.

Mijn top 3 is:

 1. Een stortvloed aan reacties en emoties
  Niet alleen Code Oranje op de Beeldkrant maar ook Code Oranje op de klachtenpagina van ING. Boos, verontwaardigd, teleurgesteld … noem maar op.

 2. Betrokkenheid
  Ja, goede prestaties moeten beloond worden, maar de wereld vraagt ook om ethiek, betrokkenheid en voorbeeldfunctie. Als je als bank maatschappelijke betrokkenheid wilt uitstralen, zorg dan dat je waardes en acties hierop zijn gericht. Weiger een dergelijke loonsverhoging. Gewoon uit overtuiging.

  En onze rijkswerkgever?
  Spreid je voorbeeldfunctie niet alleen tentoon in slechte tijden. Als je als kabinet oproept tot een stevige loonsverhoging, geef dan als rijkswerkgever het goede voorbeeld. Dat deed je in crisistijden (nullijn), dus dan ook in economische groeitijden.

 3. Bereidheid tot actie
  Eerlijk is eerlijk; ik sta niet te trappelen om getooid met pet en spandoek de barricades op te klimmen. Toch zal ik er staan. Ik wil dat de werkgever achter jou en je collega's staat en waardering voor jullie werk laat zien. Ik wil dat de rijkswerkgever ook in goede tijden zijn voorbeeldfunctie toont. Ik wil solidair zijn met mijn collega die het minder riant heeft, bijvoorbeeld de alleenstaande ouder die de afweging moet maken: kies ik ervoor om mijn kind op te geven voor de voetbal of stop ik het geld toch in de huishoudpot.

ING heeft de publieke reacties onderschat.
Help jij straks mee zodat ook minister Ollongren moet concluderen dat zij de reacties van haar rijksmedewerkers heeft onderschat?