Warm en dichtbij.

 
sabrina  Blog mei 2018

 
 Tekst:
 Sabrina Watson

_______________________________________

Strijd met stress!

 

Mijn wekker gaat. Ik schrik wakker. Nee hè, dat kan toch niet waar zijn!?
Ik heb het gevoel dat ik niet geslapen heb, maar ik sleur mezelf uit bed. Vandaag staat er weer veel op de planning: de verzorging van mijn kinderen en mijn werk dat ik met veel plezier doe. Ik neem me voor om het beste uit mezelf te halen en zorg te dragen voor een perfecte afwikkeling op elk gebied. Maar mijn dagen beginnen vaak met stress en vermoeidheid.

Mijn gedachten dwalen continu af naar alle handelingen die ik nog moet verrichten. Zelfs op de korte momenten waarin ik in de veronderstelling ben dat ik ontspan. Bijna elke actie geeft een vorm van twijfel en een onzeker gevoel. Ben ik wel goed genoeg? Kan ik me wel concentreren? Heb ik voldoende kennis van zaken? Ga ik wel mee met de huidige technologie?

Intussen is het avond. Ik heb de dag weer overleefd. Ik lig in bed en ben uitgeput en, maar er ontstaat weer een reeks aan lastige vragen. Ben ik wel tevreden met vandaag? Heb ik geen fouten gemaakt? Wat staat er morgen weer op de agenda? Op welke wijze kan ik in het hier en nu het beste verandering brengen? Dat maakt niet uit, vertel ik mezelf overtuigend. Zolang je maar niet faalt en jezelf nuttig maakt. Mijn sterke wil neemt weer de overhand. Maar ondertussen blijft het onrustig en duurt het een hele tijd voordat ik slaap.

Mijn auto beweegt zich voort terwijl de benzine opraakt en daarnaast mag de motorolie ook weer eens bijgevuld worden. Het dagelijks leven kan een hoop drukte met zich meebrengen. Het privéleven en het werk proberen we vaak soepel op elkaar aan te laten sluiten en bovenal gescheiden te houden.

Is dat wel realistisch? Alles staat toch in verbinding met elkaar? Moet ik me generen voor mijn vermoeidheid? Dat het soms niet meer lukt? Moet ik hiervoor uitkomen? Ach nee joh Sabrien, stel je niet aan! Er zijn tenslotte ergere dingen op deze wereld dan jouw sores.

Ben jij benieuwd wat er precies met het menselijke lichaam gebeurd bij stress? Bekijk dan Max Masterclass met een actueel onderwerp over het effect van stress op onze hersenen. Veel mensen gaan gebukt onder stress, door werk of privé. Maar wat is stress eigenlijk? Klik hier om de aflevering te bekijken.